decoratie

Villa Christina

Velodroomstraat
8400 0ostende
België

Het pand is gelegen aan de straat waar vroeger een velodroom was (1895 tot 1901). De zone tussen de Koninginnelaan en de Hippodroom werden op het einde van de 19 eeuw aangelegd in dambertpatroon en kende zijn ontwikkeling vooal in de eerste helft van de 20e eeuw.

Hierdoor geraakte de wijk momenteel gekend als Art-Nouveau wijk.

Het pand werd volgens het mutatieregister van het kadaster opgericht in 1906 met als toemalige eigenaar Sanders-Hollebeke, Josef Gabriel te Oostende (voor het gebouw) Wellicht was dit een consessie en werden de andere identieke gebouwen op hetzelfde tijdstip opgericht.

Het gebouw werd opgericht in een eclectische stijl met art-nouveau inslag.

Het maakt deel uit van een eenheidsbebouwing, uitgewerkt volgens het spiegelbeeldschema: Velodroomstraat 53-61. Ondanks dit werd er gezorgd voor een variatie in afwerking en materiaal.

Tussen de gecenteerde risalieten zijn de vlakke delen van de gevels volledig uitbekleed met terra-cotta tegels in de vorm van Sint-Jacobs schelpen. Het risaliet onder het gekornist hoofdgestel is afgewerkt met margrieten in terra–cotta. De top werd extra bekroond met een scuplturaal uitgewerkt paneel in een gestyleerd distelmotief. Op basis van een kleuronderzoek werden de vlakke delen in de oorspronkelijke kleuren herschilderd. Alle keramische elementen werden gereinigd en aangevuld door beeldend kunstenaar Frank Steyaert.

Het pand werd ingericht tot enkele appartementen. De bel-étage en de souterain werden volledig gerestaureerd. Een eigentijds integratie aan de achterzijde van het pand maakt het pand weer vlot bewoonbaar na een jarenlage aftakeling en verwaarlozing..

 

decoratie