decoratie
Stijl: 
Romaans 13e eeuw, art Deco en eigentijdse integratie architectuur.
Type: 
Restauratie & integratiearchitectuur

Mageleinstraat Gent

Mageleinstraat
9000 Gent
België

Het erfgoedproject Maximiliaan omvat een gebouwenwcomplex met een rijke geschiedenis.

De  kern dateert uit de 13e eeuw wellicht het Steen van de voorname patriciërsfamilie Van Hembyse.

Hiervan zijn nog belangrijke sporen in de kelder bewaard gebleven. Het oudste deel is de achterste kelder welk in een vroege fase uitgebreid werd in de richting van de straatkant.

Reeds in de 14e eeuw was het geslacht Van Hembyse reeds actief op dit site. Jan Van Hembyse (ong. 1375-1439) trouwde met Alexandrine Damman, dochter uit een ander adellijk geslacht.

Jonker Jan van Hembyse (Gent, 9 juli 1513 – terechtgesteld  aldaar, 8 augustus 1584) was een Gents volksleider. Hij oefende tussen 1578 en 1584 samen met François van Ryhove  een revolutionair of protestants bewind uit over de stad Gent, dat de naam  kreeg van Gentse Republiek.

In de 18e eeuw behoorde de ganse site met de twee aanpalende huizen aan de linker kant, tot een adellijke familie. Nadien behoorde het tot het klooster van de Spinessen. Sedert  1678 was gebed en spinnen hun voornaamste activiteit.

Het 18e eeuwse hotel de maître werd gesloopt samen met de nog bewaarde delen van het ‘steen’. Op dit perceel werden 3 panden gebouwd in afgeslankte Art-Deco stijl.

Enkel Middeleeuwse  kelder en de 15e eeuwse achterbouw  bleven toen bewaard.

Het pand verkeerde in 1933 in een weinig onderhouden staat. Voor de verbouwing werd destijds door de eigenaar een aanvraag ingediend tot ‘verandering van het 1e en 2e verdiep in ‘Fransche appartementen en het steken van eener tribune voor winkel met particulieren ingang . (Bouwmeester Léon Crusener).

Finaal kwam het erop neer dat buiten de kelders een sterk verbouwd  gelijkvloers deel van de achtergevel, het pand volledig werd vernieuwd.

Bij dit erfgoedproject werd de 15e eeuwse achterbouw volledig gerestaureerd. Boven de romaanse kelder en achter de art-Deco voorgevel  werd een volledig nieuwe invulling uitgewerkt tot een handelszaak en 3 appartementen.

decoratie