decoratie

Kunstlaan Gent

Kunstlaan
9000 Gent
België

Kunstlaan 25 en 27 te Gent.

 

Deze woning in een Gentse Art-Nouveau werd gebouwd in 1901-1902 voor rekening van E. Van landegem, Rue du Jardin. Deze vraagt reeds te kunnen starten op voorhand. Het gebouw voor Lot 6,7,8 werd goedgekeurd op 17 juni 1901

De stijl wijkt eerder af van de Art-Nouveau en leunt op zich meer aan bij de meer Duitse variant, de Jugendstil.

Als Architect werd destijds voor A. Van Hoecke-Dessel (1871-1918) gekozen. Ook zijn eigen woning werd in 1903 aan de Kunstlaan gebouwd.  Door toedoen van een notaris werden voor hem verschillende bouwheren gezocht zodat hij duidelijk zijn stempel op deze laan kon drukken.

 

Vanaf de verdiepingen werden een reeks sgraffito tekeningen uitgewerkt. In de sfeer van de wereldtentoonstelling werden deze afgewerkt met diverse bloemmotieven en geometrisch rankwerk. Deze maken deel uit van een algemene gevelrestauratie.

 

Sgraffito is een soort gravure in mortel. Vroeger werden diverse zeer dunne lagen gekleurde mortel boven elkaar geplaatst. Men verwijdert plaatselijk de bovenste laag om de onderliggende lagen en zo de verschillende kleurtinten zichtbaar te maken.

Hier was een meer eenvoudige variant toegepast :

  • een ondergrond van zwarte mortel. (soort assenmortel)
  • Hierop komt een tweede zwarte of okerkleurige bovenlaag van hydrolische kalkmortel, waar in de figuren zonder verwijl worden ingekrast tot op de verharde onderlaag.
  • Daarop wordt de onmiddellijk de kleur aangebracht met minerale verf gekleurde mortel te plaatsen.

 

Na onderzoek van de motieven werd het geheel op ware grootte hertekend en opnieuw tegen de gevel aangebracht. Op het eerste zicht zou men gedacht hebben niets meer van de tekening te kunnen redden. Dank zij de symmetrie van de verschillende panelen is het geheel voor 99% gereconstrueerd.

De totaal verpulverde onderlaag liet het niet meer toe het paneel te restaureren.

Op diverse plaatsen waren nog kleine kleursporen waarneembaar, deze lagen volledig in de lijn van de gebruikte gevelmaterialen : wit, steenkleur, oker en groen.

decoratie