decoratie

Kalandenberg Gent

Kalandenberg
9000 Gent
België

In 1767 richt DE WARNIER Judicque aan aanvraag aan het college van schepenen om de gevel aan de zijde van de koestraat af te breken en een nieuwe te bouwen mits een bouwlaag bij ‘te construeren volgens een bijgevoegd model.

Het gebouw werd uitgevoerd op de oude kelders. Als plint zijn toen diverse natuurstenen monelen en hoekblokken gerecupereerd en nadien geschilderd.

Tot jan 1961 was de gevel nog afgewerkt met deze 19e eeuwse winkelpui.  De zaak was toen gekend als ‘Café In de peer’ gelegen rechts van ‘in den appel’, stamcafé van mening rechten- en economiestudenten.

De vlakverdeling in de zijgevel was reeds verdwenen door de middenpanelen op te vullen met tegels en opnieuw vlak af te werken met pleisterwerk.. Bij de restauratie werden de oorspronkelijke afwerking integraal hernomen. De typische rocailles werden aangevuld en hersteld.

 

Het pand werd gedurende meer dan 30 jaar gebruikt als winkel en atelier van textielkunstenares Yvette Lauwaert. In die periode werden er aan het pand geen verbouwingen uitgevoerd maar door decoratieve schilderingen en opsmuk had dit wel een eigen stijl verkregen.

 

Bij de restauratie werden alle originele stucplafonds hersteld en werd teruggegrepen naar de oorspronkelijke indeling. Er werd een maximum aan originele elementen behouden. Het gelijkvloers werd finaal ingericht als bakkerij.

decoratie