decoratie

Gewad Gent.

Gewad
9000 Gent.
België

In 1765 richt weduwe De Waele Jacques aan aanvraag tot het Schepencollege om haar bestaande huis af te breken en te vernieuwen.

Volgens deze aanvraag bevindt het zich in een vervallen toestand en wenst ze het te ‘reconstrueren’. Uit diezelfde periode is eveneens een bouwaanvraag bekend voor het achterhuis aan de waterkant.

Gezien de huidige binnen structuur werd het pand in 1765 wellicht grotendeels gesloopt.

Op een foto van het archief van de stedelijke Commissie voor Monumenten was het reliëf van het metselwerk onder een kaleilaag nog zichtbaar. Bij gevels rond het midden van de 18 eeuw treft met trouwens beide types aan : bezetwerk geverfd en metselwerk gekaleid. Bij deze gevel werd opnieuw geopteerd voor deze laatste wijze van afwerken. Op basis van een kleuren onderzoek op zowel voor- als achtergevel, werden de gevels in de originele kleur geschilderd.

De onderbouw was in de jaren ’60 verbouwd tot een beenhouwerij, echter zonder rekening te houden met de oorspronkelijke architectuur van de gevel. Om de structuur van de verschillende verbouwingen te camoufleren werd er boven het etalageraam een vrij hoge luifel getimmerd.

Op basis van de originele archiefstukken en enkele  restanten ter plaatse werd de onderbouw in ere hersteld.

decoratie