decoratie
Stijl: 
Industrieel gebouw rond 1885

La Suédoise Geraardsbergen

Boelarestraat
9500 Geraardsbergen
België

Het gebouw maakte vroeger deel uit van een groter geheel : de luciferfabriek ‘La Suédoise’.

De oude hal werd oorspronkelijk gebruikt voor het maken van de luciferdoosjes. Hiermee is het pand gelinkt aan een boeiende geschiedenis van de familie Cobbaert. François Cobbaert was de pionier van de luciferproductie die Geraardsbergen wereldberoemd maakte.

De hal werd grondig verbouwd en grotendeels uitgebreid tot een complex met 11 appartementen met bijhorende garages, bergingen en met een gemeenschappelijke fietsenberging. Alle appartementen hebben een ruim terras met spectaculair zicht op de benedenstad van Geraardsbergen. Aan de voorzijde kijken deze uit op de Sint-Adriaansabdij. Het abdijmuseum biedt trouwens nog een ruime schat aan artefacten van deze luciferindustrie. Het gebouw kreeg ook zijn oorspronkelijke naam ‘La Suédoise’ Het oorspronkelijke logo met olifant bepaalt opnieuw de sfeer van deze site. Een aantal ornamenten van het oorspronkelijke gebouw werden in de gevels verwerkt.

Extra aandacht werd besteed aan ver doorgedreven isolatie en akoestiek, maar ook de zorg voor mobiliteit werd grondig aangepakt.

decoratie